Yaratıcı olmak gelecek hakkında düşünmemi sağladı.

KristoY

Global Mod
Global Mod
Hayatın sonluluğunun gerçek anlamda farkına varmamı sağlayan o büyük haber, 35 yaşımdayken geldi. Bir fotoğrafçı ve görsel-işitsel yaratıcı olarak profesyonel hayatım tüm hızıyla devam ederken, her şey beklenmedik bir yöne gitti, tamamen ve tamamen durakladı. Kanser ve ben 8 yıl önce tanıştık.

Ayrıca bakınız

Vücudun gizemleri

Bizi hayat yarışına hazırlıyorlar, öğretiyorlar, her türlü değeri aşılıyorlar. Çocukluğumuzdan beri bize ikili tablosunu, çarpmayı, haritada şehirlerin konumunu, tarihi ve dili öğrettiler. Bazılarımız biraz daha şanslıydık ve şarkı söylemeyi, dans etmeyi, yüzmeyi veya bazı yabancı dilleri öğrenmiştik; Evde benimle paylaşmayı, bağışlamayı, cömert olmayı ve daha pek çok şeyi konuştular.

Ayrıca bakınız

Bunu söylüyorlar

Bunu söylüyorlar

Peki kendinize bir hastalıkla baş etmeyi nasıl öğretirsiniz? Özellikle sosyal topluluk içinde ölümle doğrudan ilişkisi olan kanser gibi bir hastalık. Keşke her şeyin nasıl ele alınacağına dair bir kullanım kılavuzu olsaydı.S. Ve bunları söylüyorum çünkü bir şekilde hepimiz hastalanıyoruz, bu hem ailemizi hem de arkadaşlarımızı farklı şekillerde etkiliyor ve bizi delip geçiyor.

Tedavi. Florencia Curi, kemoterapinin etkisiyle saçsız kaldı.
Tedavi. Florencia Curi, kemoterapinin etkisiyle saçsız kaldı.

Haber geldiğinde, birdenbire gelmez (her ne kadar vurucu ve sert olsa da), vücudunuzda kanserin varlığının doğrulanması ve ardından ilerlemenin bilinmesi anlamına gelen evreleme öncesinde sonsuz çalışmalar, biyopsiler ve analizler içeren bir süreç sonunda gelir. ve derecesine sahip olmak ve böylece tedaviye başlayabilmek. Bu süre zarfında zihniniz aynı anda çalışır, bir şekilde tüm bu bilgileri işler ve elindeki araçlarla elinden geleni yapar ve gidecek başka bir yön olmadığı için ileriye doğru hareket eder.

Vücudumda tespit ettikleri kanser meme kanseriydi. Benim durumumda, sol meme mastektomim vardı, vermek zorunda kaldığım kararların çoğu estetik dünyasıyla ilgiliydi. onun “güzel”, “kadınsı” olmasını istemekle. Başkaları bana anne olmak gibi şimdiye kadar kendime sormadığım soruları sordu. Ve zamana karşı kararlar vermek zorundaydım çünkü kanser sizi genç yaşta yakaladığında talihsiz kişi hızla hareket eder. Gerçek şu ki derinlerden istediğim tek şey sağlıklı olmaktı.

Arkadaşlar. Maite (solda) ve Marianella (ortada), Florencia Curi'ye kanserle mücadele konusunda fikirler verdi.
Arkadaşlar. Maite (solda) ve Marianella (ortada), Florencia Curi'ye kanserle mücadele konusunda fikirler verdi.

Şans. Şans benden yanaydı. Ayrıca zamanında yakaladığımız için beni kurtaran rutin bir kontrol. Buna rağmen ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi yapmak zorunda kaldık. Belli bir sürede sahneye çıkabildim ve ilaçlar da geldi. Bazen olmuyor. Şans benden yanaydı ve vücudum dayanmaya devam etti, kemoterapiden sonra kemoterapiye devam etmek için sonuçlar nispeten iyi olmaya devam etti ve böylece tedaviyi fiziksel olarak atlattım. Duygusal olarak derin bir üzüntünün beni sardığı günler oldu ama bunun beni ele geçirmesine izin vermemeye çalıştım, orada kalmak istemedim, o kuyuya batmak istemedim.

Korku ve belirsizliğin karanlık yollarında yolculuk edin

bunu düşünmeyi seviyorum Tedavi süreci boyunca kaçabileceğim sığınaklar, kendimi farklı şekillerde ifade edebileceğim alanlar oldu. Kırlangıçlarım adını verdiğim minik yeğenlerim benim en değerli kaçışımdı, kaçtığım ve gerçekten özgür olduğum yerdi; her biri kendi damgasıyla, tazeliğiyle, ışıltılı neşesiyle. Onlarla ilk saç dökülmesiyle oynadık, benim için değişimimin bir parçası olmaları önemliydi.

Ailem, özellikle de annem, günlük yaşamı sürdürmek gibi zorlu bir görevi yerine getiren kişilerdi. Ve sonra arkadaşlar vardı. Arkadaşlığın gerçek anlamını, bizim seçtiğimiz, miras alınmayan bir bağ içinde birinin neler yapabileceğini keşfettim. Kemoterapideyken kulağıma Almodóvar'ın hikayelerini fısıldayan Chanu, jöle yememe yardım eden ve kollarım hareket edemediğinde tulum giymeme yardım eden bir Fer, beni içmem için nehre götüren bir Naty ve bir Roque gibi temiz hava, eşlik eden arkadaşlar, orada olanlar, söyleyecek bir şey olmadığı için sormayanlar. Arkadaşlarımla özgür olabileceğimi hissetmek içimi şükranla dolduruyor. Kanser bana bunu öğretti.

Ülkenin iç kesimlerinde kanserle karşılaşanlarımız için bunun kendine has bir özelliği olduğunu biliyoruz. Çoğu zaman tedavinin bir kısmını başka yerlerde yapmak zorunda kalıyoruz. Sağlığa erişim daha zor olabilir, Çok karmaşık merkezlerimiz yok ve onkolog sayısı az. Ama bir de sizi sadece isminizle tanıyan, gelip sarılan, mesaj yazan, küçük kartlar, azizler, tesbihler veren insanlarımız var. Bazen bu kolay olmuyor ve sevgi işaretlerini nasıl alacağımızı bilmiyoruz ama bunlar bize ulaşıyor ve bizi içine alıyor, insanlarda olan da bu.

Entre Ríos eyaleti Chajarí'den 300 kilometre uzakta radyoterapi yapmak zorunda kaldım, bu yüzden annem ve ben bir aylığına Concepción del Uruguay'a taşındık. O günlerde arkadaşım Chanu, ayrı yaşadığımız için başımıza gelenler yüzünden zor anlar yaşadı ama bir gün aklına bir fikir geldi. Beni arayıp, yaşadıklarını benim yazmam gerektiğini düşündüğünü söyledi. Başta ailem ve çevrem dışında benim başıma gelenleri kimin umursayacağı bana çılgınca gelmişti. Ancak günler geçtikçe bir şeyler yerine oturdu ve bunun mantıklı olduğunu düşünmeye başladım.

İkimiz de sinema dünyasından geliyoruz, ikimiz de hikaye anlatmayı seviyoruz. Ve böylece o ay boyunca sabahları radyoloji merkezine gittim ve öğleden sonraları oturup yazmaya başladım. Gece annemle birlikte küçük bir yürüyüşe çıktık. korsodromda ayakkabılarımızın tabanlarını yıprattık. Biz dolaşırken, gelip giderken, Chanu'yla olan aralıksız mesajlar da aynı şekilde devam etti.

Ben kapsamlı ses kayıtlarında yazdıklarımı sözlü olarak döktüm, o da aynısını yaptı, birlikte idealleştirdik, uçtuk, hayal kurduk. Radyoterapi, yürüyüşler ve resimli kitap yapma hayalleri arasında koca bir ay böyle geçti. Yanan yaratıcı alevin duygusu bana umut verdi ve bir sonraki adımın olduğunu düşünme olasılığını verdi. Çoğu zaman bunun büyük bir arınma anı ve güzel bir sığınak olduğunu düşünürüm ama aynı zamanda bir umuttu, kafaya koyulacak bir hedefti.

Sanatla bağlantı benim en büyük uğrak yerlerimden bir diğeriydi. Bunu sadece yazarken değil, fotoğrafta da aradım ve resim yapmaya da giriştim, içimi dolduran evreni ifade etmeye çalışan biraz sert yağlıboya fırça darbeleriyle ilk adımlarımı attım. Belki de deneyimlediğim tüm bu sanatsal uygulamalar nedeniyle Mari'yle bağ kurmam çok doğaldı. Büyüyünce yeni arkadaşlar edinmenin nadir olduğunu söylüyorlar ama ben buna inanmıyorum. İlk günden itibaren onunla samimi bir şekilde ilişki kurduk. Arkadaşlığımız şehrimizdeki bir kitap fuarında çalışırken doğdu ama Tüm kanser deneyimini resmetmeyi ve ona imaj ve hayat vermeyi kabul ettiği günü derinleştirdi.. Harika bir illüstratör ve anlattığım hikayeye şiiri, büyüyü ve görsel metaforları nasıl katacağını biliyordu ama bu da onun içinden geçti. Herkesin hikayesi olabilecek bir hikayeydi; bir arkadaşın, bir annenin, bir kız kardeşin hikayesi.

La Chanu, Mari ve ben aslında ne yaptığımızın farkında değildik: Acıyı sanata dönüştürdük. Bunu yıllar sonra bitmiş kitabımızı görüp adını “Dağ” olarak adlandırdığımızda anladım. Bir kanserin kroniği.

Bir hastalıkla karşı karşıya kaldığınızda ve azrailin etrafınızda gizlendiğini hissettiğinizde, ruhunuz felç olur ve kanserin romantikleştirilmiş yapılarıyla belirgin bir tezat oluşturur. Bize kahramanların yüzeysel versiyonlarını, pembe renkli cesur versiyonlarını, tekrarlanan ifadelerle dolu: “evet yapabiliriz”, sadece boşluk yaratan bir sistem içindeyiz. Tam tersine süreç içseldir, içimizden içimizden geçen ve yalnızca geride bıraktığımız beden kalıntılarıyla gerçekten elimizden geleni yapmamıza izin veren, mağduriyet aramaktan uzak bir duygu evrenidir. sadece bize dokunan gerçeklikten gelen şeyleri olduğu gibi kabul etmekle ilgili.

Kanser kelimesinin ve etrafındaki her şeyin yarattığı rahatsızlık, geri kalanlar için benden daha zor. Her asitli şakamda çok az kişinin güldüğünü ve nasıl davranacağını bilmediğini fark ediyorum. Onlara basmaları için gülme anı yazan bir düğme vermem gerekiyormuş gibi geliyor. Geri kalan insanlar kanser hakkında konuşmamı istemiyor, sanırım sırf unutmak istedikleri için, çünkü kimse kötü, üzgün ve ıstıraplı anları hatırlamak istemiyor, ama ben sayfayı öyle çeviremem. , Her gün tamoksifen alıyorum ve her gün aynaya bakıyorum, hafıza kalıcı. Artık bu benim kim olduğumun bir parçası. ama kanser kelimesini doğallaştırmak uzun bir yolculukonu kendinize ait yapın ve gelişi sırasında ve sonrasında bir şekilde onu kucaklayın.

Gerçek şu ki, birlikte gelmeyen bu kullanım kılavuzu, sahip olduğunuz araçlarla oluşturulmuş ve yazılmıştır. Gerçekler değiştirilemez, oldukları gibidir ve yalnızca onlara karşı nasıl bir tavır alınacağına karar verilebilir, benim için bu güçtü ve kimse onu benden alamazdı. Kimse yarın ne olacağını bilmiyor, ertesi gün, bir daha hastalanır mıyım, yoksa başıma başka bir şey gelir mi bilmiyorum, sadece bugün için yaşamam gerektiğini biliyorum. şimdi yapmam gereken şeyin tadını çıkar. Sistem ve günlük rutin bazen yardımcı olmuyor ama arada bir durup bakmak ve kendime gerçekten istediğim şeyin bu olup olmadığını sormak işime yarıyor çünkü günün sonunda bu sadece yaşamakla ilgili.