Villa Gesell'deki çöküşten sağ kurtulan tek kişi, enkaz altında ne yaptığını ortaya çıkardı

KristoY

Global Mod
Global Mod
Bacakları tutsak, sırtı yere dönük, kolunu hareket ettirebildiğini anladığı anda sol elinin etrafında ne olabileceğini hissetmeye başladı, ta ki bir taş bulana kadar: “ta ta ta… taaa taaa taa… ta ta ta”, S.O.S.Mors'taki uluslararası tehlike kodu, Maria Josefa Bonazza Villa Gesell'de çöken binanın enkazından sağ olarak kurtarılan tek kişi olan (73), sürekli tekrarlayarak vurarak kurtarıcılara nerede olduğunu söylemeyi başardı.

“Benimle konuşan itfaiyeci Mariano'ya sordum ve o da bana şunu söyledi: beni bunun için bulmuşlardı. Herkesin bunu bilmesi gerekiyor, bunun ne olduğunu bile bilmeyen üniversite öğrencileri var ve bu hayatınızı kurtarabilir” diyor María. Zurna Balcarce'deki Fossati Hastanesi'nin iyileşme sürecini tamamladığı odasında, kurtarıcıları alarma geçiren SOS hakkında konuşuyor. Ancak hayatta kalmak için tek stratejisi bu değildi; aynı zamanda yoga tekniklerini de uyguladı.

Onu göremiyordu ama kocasının yanında olduğunu biliyordu. Federico Ciocchini (84), Balcarce'lı ünlü bir plastik sanatçısı. “Anlık olduğu için fazla acı çekmedi, acı çektiğini söyleyen ıstıraplı bir nefes hissetmedim. Onunla konuştum: 'Hazine', bir çöküş oldu, bizi kurtarmaya gelecekler. “

Çöküşün olduğu gün Balcarce'de bilinen adıyla “Pelusa”, kocasıyla birlikte kiralık oldukları için Apart Hotel Dubrovnik'in yanındaki binada sahip oldukları daireyi hazırlamak için minibüsle Villa Gesell'e gitti. Merkezde erkenden yemek yemişler ve yatmışlar.

Gece yarısından sonra onları uyandırdısağır edici bir gürültü; Bana bunu duyup duymadığımı sordu ve hemen ardından iki ses daha duyuldu: patlamalar ve her şey başımıza yıkıldı. Ondan sadece bir inilti duydum. Sakin olun” dedi ona.

Eşsiz bir güçle, sadece sağ kolunun yarıçapında küçük bir kırık, bazı morluklar ve sıyrıklar yaşadı ve 10 saat boyunca tonlarca molozun altında gömülü kaldıktan sonra en az kişinin hayatına mal olan trajediden sağ kurtuldu. 7 kişi, bundan sonra yaşananları detaylı bir şekilde anlatıyor.

“Her şey üstümüze geliyor ve kubbe gibi bir malzemeyle üzerimde oluşuyor ve havanın bir taraftan diğer tarafa aktığını hissettim, nefes alabildiğimi biliyordum, bu yüzden Fede'ye şunu söyledim: sakin olalım, hareketsiz kalmalıyız“.

Bacaklarındaki kirişler yüzünden hâlâ felçli durumdaydı, “hiçbir zaman sakinliğimi kaybetmedim çünkü Bizi kurtaracaklarından emindim. Eşimin öldüğünü hâlâ bilmiyordum. Enerjimi boşa harcamam gerekmediğine karar verdim ve aniden Uzaktan bir siren hissettim. Duyduğumda hissettiğim duyguyu size anlatamam!

“Hala bir ses gelmesini bekledim ve bir şey duyduğumda, nefes alabileceğimi bildiğimden çığlık atmaya başladım. Beni duyuyorsan cevap ver, diye tekrarladım. Kazmaya başladım ve taşı buldum. Taşla Mors alfabesini yazmaya başladım: ta ta ta… taaa taaa taaa… ta ta ta… Balcarce'li bir “karakter”in kızı olmasına rağmen avukatlıktan mezun olan kadın, babası Severio'ya şöyle anlatıyor: “Karşı tarafta bilinci yerinde olan ve yardım isteyen bir kişinin olduğunu bu şekilde biliyorlardı.” Bonazza, “dünyanın en iyi mizahına sahip” bir adam.

Kız kardeşi Doris ve kuzeni María Elena, Balcarce hastanesinde ona eşlik ediyor. Birinci kattaki odanın penceresinden kolonyal tarzdaki evinizi görebilirsiniz. Ancak taburcu olduğunda ve bunun uzun sürmeyeceğini bildiğinde, önce birkaç günlüğüne Doris'in evine gidecektir. Doris, ölen kız kardeşi Silvia ile annesinin “kimsenin ne olduğunu bilmediği bir zamanda” olduğunu hatırlamaktadır. ya da yoga kelimesini biliyorlardı, zaten uygulamışlardı ve bu da onun hayatta kalmasına yardımcı oldu.

Maria ne olduğunu anlatıyor Yoga teknikleriyle nefes aldım Sakin kalmasına yardımcı oldular, sonra da ses geldi. Mariano adında bir itfaiyeci, kiminle tanışmak istiyor, onunla “beş dakikada bir” konuşan kişi.

Bir şekilde ona küçük bir kamera gönderdiler ve bu diyalog aracılığıyla kurtarıcılar “nerede olduğumun bir haritasını çıkarabildiler, bana yaptıkları darbeleri nerede hissettiğimi sordular, kafamın yakınında mı yoksa nerede?” bedenim oradaydı.”

Kurtarma çalışmasının ortasında ağzının yakınında bırakılan bir kayanın endişe verici olduğunu söylüyor. “Yalnızca yüzüm, etrafı taşlardan yapılmış bir taç gibi serbest kalmıştı; ama konuştuğumda bir taş ağzıma doğru geldi ve ben Onu dilimle itmeye çalıştım. “Ben de o korkuyu yaşadım.”

“Ama meleklerim beni kurtardı, itfaiyeciler, hemşireler, doktorlar, yönetici Carlos CantaglianoAkrabalarıma nerede olabileceğimizi söyleyen. Sonra, bilmiyorum, bir ölüm, sanırım bir tesadüf bizi oraya getirdi. “Mucizelere pek inanmazdım, artık inanmam gerekecek.”

Kurtarma ekipleri olay yerine vardıklarında ilk olarak Federico Ciocchini'nin cesedini buldular. María, bastırılmış bir hıçkırıkla, o sırada kimsenin ona söylememesine rağmen onun öldüğünü bildiğini söylüyor. “Onu nasıl götürdüklerini hissettim. 48 yıl sevgiyle, mutlu, güzel bir hayat yaşadık. Ne üzülüyorum, ne kızıyorum, üzülüyorum sevgilime çünkü aşkımı özledim. “Bunu hatırlamam lazım.”

Balcarce. Özel muhabir