Sürgündeki Venezuelalıların çığlığı Plaza de Mayo'da duyuldu

KristoY

Global Mod
Global Mod
Buenos Aires'te sıcak bir yaz gününde, Yüzlerce Venezuelalı Nicolás Maduro'nun üst üste üçüncü döneminde göreve başlamasına karşı seslerini yükseltmek için tarihi Plaza de Mayo'da toplandılar. Protestocular pankartlar, sloganlar ve kültürlerinden duydukları gururla duygularını açıkça ortaya koydular. rejimin reddedilmesi.

“Edmundo başkanı, işte halkınız, Edmundo zaten kazandıSınırların içinde ve dışında milyonlarca Venezuelalı için umut sembolü olarak ortaya çıkan muhalefet lideri Edmundo González'e atıfta bulunarak “O bizim başkanımız!” diye slogan attılar.

Sıcaklık ve duygu arasında hiçbir eksiklik yoktu. aromalar ve tatlar kendi topraklarından: taze yapılmış arepalar, tatlı golfeadolar ve limonlu papelón gibi geleneksel içecekler. Bu lezzetler geride bıraktıkları yuvanın hasretini çekenlerin sadece bedenini değil ruhunu da besledi.

34 yaşındaki Luisana Pérez, kızına sarılırken gözyaşlarını sildi. “Arjantin'e üç yıl önce geldim çünkü daha fazla dayanamadık. Bugün buradayım çünkü kızımın özgürlüğün olmadığı bir ülkede büyümesini istemiyorum. Bu kadar çok insanın toplanmış olduğunu görmek umut veriyor ama aynı zamanda acı veriyor. “Ailemizi, arkadaşlarımızı ve hayatımızı orada bıraktık.”

Birkaç metre ötede, 45 yaşındaki empanada satıcısı José Contreras, tek eliyle şöyle yazan pankartı tutuyordu: “Deli gaspçı, bizi susturamayacaksınız” diğeriyle de çevresindeki müşterilerle ilgileniyordu. “Bu hayatta kalmak için ama aynı zamanda kültürümüzün yok olmaması için de geçerli. Mücadele sadece siyasi değil, aynı zamanda Venezüellalılar olarak kimliğimiz için de geçerli” dedi kararlı bir ses ve duyguyla parlayan gözlerle.

Sürgündeki Venezuelalılar Maduro'yu protesto etmek için Plaza de Mayo'yu işgal etti. Fotoğraf: Francisco Loureiro

Üniversite öğrencisi Carolina, seferberliğin düzenlenmesine yardım ederken omuzlarında bir bayrak taşıyordu. Tutkuyla şunları söyledi: “Biz sadece sürgün değiliz, biz direnişin elçileri. “Burada attığımız her adım, ülkemizin özgürlüğüne doğru atılmış bir adımdır.”

Protestocular Venezüella marşını söylemeye başlayınca Plaza de Mayo'daki atmosfer daha da ciddileşti. Özlem, öfke ve umut dolu sesleriyle “Geri dönmek istiyoruz” diye bağırdılar.

Kalabalığın ortasında emekli öğretmen Marisol Delgado, hâlâ Venezuela'da yaşayan sevdiklerinin anısına bir pankart taşıdı. “Sadece kendim için burada değilim. Kız kardeşim için, yeğenlerim için, gidemeyen herkes için buradayım. Her gün geri dönüp onlara sarılacağım anı bekliyorum ama Venezüella'nın özgür olacağından eminim.”

Çocuklar pankartların arasında oynarken ve yetişkinler birbirleriyle kavga hikayeleri anlatırken, bayrakların sarı, mavi ve kırmızı renkleri parlak bir şekilde dalgalanıyordu. Bu sadece bir protesto değildi, kimliklerinin yeniden doğrulanmasıydı ve evlerinden ne kadar uzakta olursa olsun direnişin sönmeyeceğine dair bir sözdü.