“Siyasi mizah gerçeğe başka bir açıdan bakmaktır”

KristoY

Global Mod
Global Mod
Seyirciler alkışlarla teşekkür ediyor. Ve gülümse. Bu notun tarihi bu şekilde sona erebilir, ancak Alejandro Borensztein'in okuyucuları onu o kadar çok tanıyor ki, köşe yazarını beklemelerine gerek yok. Clarín'den politik mizah konuşmanıza son verin. Konuşmaya başlar başlamaz aboneler, yaklaşık bir saat süren eğlenceli sohbet boyunca gelecek olan şakaların ve göz kırpmaların tadını çıkarmak için koltuklarına yerleşiyorlar.

“Siyasi mizah gerçeğe başka bir açıdan bakmaktır”Gazetenin 1.700 Piedras Caddesi'ndeki oditoryumunda ülkenin en çok okunan mimarı diyor. Çağrıdan bir saat önce ülkenin farklı yerlerinden okuyucular girmek için sıraya giriyorlardı. Salı günüydü ve abonelere özel bir etkinlikti. Sırada ilk sırada yer alan Silvina ve Daniel Braillard, “Capilla del Señor'dan geldik ve oraya ulaşmamız neredeyse iki saatimizi aldı, ama buna değdi. Önce Tato'nun, şimdi de oğlunun hayranıydık” diyor. Arkadan İngilizce öğretmeni Amanda Zamunder geliyor: “Trene, sonra otobüse bindim, tüm ailemi temsilen La Plata'dan geliyorum. Biz dünyanın dört bir yanına dağılmış yedi kardeşiz, biri Türkiye'de ve hepimizin arasında. Her pazar onun köşe yazılarına yorum yapıyoruz. Çok komikler ve bizi düşünmeye davet ediyorlar.

“Sizi güldüren bir ülke. Arjantin'de siyasi mizah 1983-2024” Borenszstein'ı okurlarıyla buluşturan tetikleyici de bu oldu. Çünkü mimarlığın yanı sıra televizyon yapımcısı da olan Tato Bores'in en büyük oğlu, içimiz ağlasa bile bizi güldürme konusunda uzman. İlk notunu 2008 yılında yayınladı ve hiç durmadı.

“Alejandro'nun konuştuğundan çok daha komik yazdığı konusunda seni uyarıyorum”genel editörünü serbest bırakın ZurnaRicardo Kirschbaum, bunu sunarken. Seyircilerden gelen kahkahaların ardından Borensztein'in “2008'de gazetede yayınladığımız bir nota cevaben bana bir mektup gönderen bir mimar olduğunu” açıklıyor ve orada bir damar, bir maden olduğunu hemen fark ettim. Ben de ona haftalık bir köşe yazısı teklif ettim; bu onun asla hayal edemeyeceği bir şeydi. Böylece Borensztein mizah şemsiyesi altında konuyu ele almaya başladı. Ülkenin en iyi siyasi analizleri.

Daha yakın. Borenszstein, abonelerle birlikte. Fotoğraf: Ariel Grinberg

Konuşma, hamur işleri, kruvasan ve kahve ikramının ardından saat 18.30'da başladı. Bu döngüye dayalı olarak okuyuculara olan bağlılığı yenilemek için bir fırsat olarak düşünülmüştü. Clarín'deki toplantılar aboneleri haber odasına yaklaştırmayı ve günümüzün en alakalı tartışmalarına ilişkin görüşleri zenginleştirecek alanlar yaratmayı amaçlıyor.

Okuyuculara varlıklarından dolayı teşekkür eden Borensztein, bilgilerin ağlarda dolaştığı ve çok sayıda sahte haberin olduğu zamanlarda, “İnsanların bilgilendirilmesi çok önemli” dedi. gazetelerin çalışmalarına değer vermekciddi olarak gazetecilerden, ki bu benim durumum değil, hemen açıklığa kavuşturuyorum: Ben gazeteci değilim, hatta ciddi bile değilim.diye ironi yapıyor. Ve “işte araştırıp kontrol edenler var” diye doğruluyor.

Clarín'in genel editörü Ricardo Kirschbaum, Abonelerle Toplantılar dizisini açarken.
Clarín'in genel editörü Ricardo Kirschbaum, Abonelerle Toplantılar dizisini açarken.

Daha sonra ilk notunun çağrıldığını hatırlıyor “Siamo tutti nervosi, aynı zamanda il gatto”. Başlık, kırsal kesimdeki krizden sonra yaşadığımız sinir durumuna, 125'e ve Julio Cobos'un olumlu oy kullanmamasına gönderme yapıyordu. Kendisi, bu başlığa ilham veren orijinal ifadenin şu olduğunu ileri sürüyor: “Bu evde bütün sinirlerimiz varsa, kedilerimiz bile” ve bunu, çocukluğunda babasının evinin koridoruna astığı küçük bir tablodan çıkardı. Borensztein'lerin aile ruhunu tam olarak yansıtıyordu. Yıllar sonra ülkenin ruhunu yansıtmaya hizmet etti.

Alejandro ile okuyucuları arasındaki sohbeti yönetmekten sorumlu olan Gonzalo Sánchez, köşe yazılarının tonunun anında mı yoksa zamanla mı ortaya çıktığını soruyor. “Arjantin gibi hava da değişti. Siyaset giderek daha sert, daha zor hale geldi. Cristina'nın ilk hükümetinde hepimiz gibi ben de onun yönetmediği yemini yuttum. Bunu Néstor yaptı ve onun daha ılımlı olmasına izin vermedi.” Üstelik modelinin Almanya olduğunu söylemişti. Doğu Almanya olduğunu açıklamamasına rağmen“diyor ve seyirci yeniden gülmeye başlıyor. Hafızanın ipini çekerek, o zamanlar hatırladığını hatırlıyor. Eski başkana Nesto'dan boşanma teklifinde bulunduR. “Ona Menem'in Zulema'ya yaptığı gibi onu da Quinta de Olivos'tan çıkar dedim. Ve ona bir yönetici olmayı düşünmesini önerdim. Cristina Fernandez de Clinton“.

Dolu bir oda. 1.700'de Piedras Caddesi'ne bakan oditoryumu 100'den fazla Clarín abonesi doldurdu.
Dolu bir oda. 1.700'de Piedras Caddesi'ne bakan oditoryumu 100'den fazla Clarín abonesi doldurdu.

Borensztein, 19 yaşında üniversitede okurken Clorindo Testa'nın stüdyosuna girmesiyle başlayan mimarlık kariyerini ve köşe yazılarını yazarken “mimar kafasının” nasıl çalıştığını da şöyle anlatıyor: “Kariyerimde metodolojiyi öğrendim. Bir televizyon programını ya da bir Pazar notunu düşünürüm. Birbirleriyle hiçbir ilgisi olmayan şeyler gibi görünseler de, Benim zihnim bir mimarın zihnidir. Yol gösterici bir fikir bulmaya çalışıyorum“, diye açıklıyor seyircilerden gelen abone Ricardo Gambeta'nın sorusundan sonra. Daha sonra kendisini işaretleyen yazarları işaret ediyor: “Gülecekler ama benim için Borges harika bir komedyen. İtiraf etmeliyim ki ondan pek çok rol çaldım, muhteşemler.”

Buna karşılık okuyucu Carlos Soria, politik bir komedyen olmanın araçlarının neler olduğunu bilmek istiyor: “Bilmiyorum, Çocukluğumdan beri evimde öğle yemeği olarak yenilen bir türdür.. Sizi olup bitenler hakkında birçok bilgiye sahip olmaya zorlar. Hepsini okudum, geniş bir kitleye hitap etmek gerektiğini düşünüyorum. “Hafta boyunca hepimizin uğraştığı hammaddelerle mizah yapmaya çalışıyorum.”

Clarín'in editörü Gonzalo Sánchez'in moderatörlüğünde gerçekleşen konuşma.
Clarín'in editörü Gonzalo Sánchez'in moderatörlüğünde gerçekleşen konuşma.

Analía Aguirre “Köşe yazılarını yazarken eğleniyor musun?” diye soruyor ama Borensztein kendisinin de bu sorunlardan muzdarip olduğunu söyleyerek okuyucuyu rahatsız ediyor.Siyaset çok zehirlidir. Ve son teslim tarihi, kapanış zamanı çok büyük. Bir cuma günü Kirschbaum'u arayıp sıkıştığımı söylediğimi hatırlıyorum. Ve bana güvence verdi: Onlara ulaşacağını biliyorumbana söyledi. Ve öyleydi. Cristina'nın Alberto Fernández'i başkan olarak seçtiği günü de hatırlıyorum. Bir cumartesi sabahıydı. Bu noktada genellikle omurgamı düzeltiyorum, bağlantıyı kesiyorum… Ve Gerardo Rozín beni sabah 11'de arıyor: Peki şimdi Alberto'yu ne yapacağız? Ve bana olup biteni anlatıyor. Kirschbaum'u tekrar aradım ve bana tüm ülkenin aynı durumda olduğunu ve bir şeyler olacağını söyledi. Yine haklıydı.”

Konuşmada televizyonun en büyük siyasi komedyeni Tato Bores ve dönemin sevilen karikatüristi Hermenegildo Sábat'ın videoları yer alıyor. Zurna neredeyse 50 yıldır. Ayrıca Tarico'dan “bir patron, güçlü politik içeriğe sahip her karakterinin özünü bulur.”

Bir kahraman olan Sábat başka bir boyuttan bir adamdı. Ofisine ilk girdiğim anı hatırlıyorum, büyüleyiciydi. Oraya müze yapmalılar. Evimde tek bir tablom var, o da Sábat'ın bir çizimi. Tato'nun öldüğü gün yayınladığı kitap bu. Ve bunu anneme verdi.” Daha sonra Borensztein, Cristina'nın ağzını bandajla çizdiği için kendisine “mafya” dediği günü anlatıyor. “Ne cehalet! Sábat herkesin saygı duyduğu birkaç kişiden biri olmalı ve ona bu kadar aşağılayıcı bir şekilde yaklaşması onun kim olduğu hakkında hiçbir fikri olmadığını gösteriyor. “Saf cehalet.”

Dakik. Ülkenin her yerinden okuyucuların Clarín'e gelişi.
Dakik. Ülkenin her yerinden okuyucuların Clarín'e gelişi.

İzleyicilerden yeni sorular geliyor. La Lucila'nın avukatı Abel Bradeichanski sıralarını bekliyor; Arnoldo Landesman, Caballito muhasebecisi; Alberto Jones, Palermo'lu psikanalist doktor. Ve çok daha fazlası. “Hiçbir şey bir tirana hicivden daha fazla zarar veremez; hiçbir şey onu daha fazla silahsızlandıramaz.”“. “Şaka yapmak için yola çıkmıyorum, kendiliğinden ortaya çıkıyor: Ne gördüğüm ve ne olduğu hakkında bir fikir sahibi olmaya çalışıyorum. eğlenceli bir şekilde anlat“.” “Pazar günü gazete okuyan, içki içen ve bu bağlamda beni okuyan okuyucuyu hayal ediyorum.” “Bir bara gitmeyi ve birinin köşemi okuduğunu keşfetmeyi seviyorum.”Ciddi bir ülke olmak için neye ihtiyacımız var? Ben 10 yıl Uruguay'da yaşadım ve orada siyasi mizah yapmanın imkânı yoktu.. Geçen hafta başkanlık seçimleri öncesinde oradaydım ve bir fotoğraf çektim: Colorado Partisi, Beyaz Parti ve Geniş Cephe üyeleri aynı köşedeydi. “Burada bu imkansız olurdu.”

Borenszstein, babasının okulundayken şunu çok erken öğrendi: gülmek bir araçtır, amaç değil. Kahkahanın katı komikliğin ötesine geçtiğinde mizahın geniş alanına girdiğini biliyor. Ve gülmenin bu hedefi ne kadar yüksek ve derin olursa, mizahının hiyerarşisi de o kadar yüksek olur. Seyirciler alkışlarla teşekkür ediyor. Ve gülümse.